Localnicii din Farcasa sunt ingrijorati pentru viitorul comunitatii |

Localnicii din Farcasa sunt ingrijorati pentru viitorul comunitatii 1

Localnicii din Farcasa sunt ingrijorati pentru viitorul comunitatii . Iata de ce :
” Apa, aerul si hrana sunt elemente vitale care influenteaza prin calitatea lor dezvoltarea unei comunitati. La Farcasa Maramures dezvoltarea durabila a comunei este amenintata de amplasarea aici, intr-o zona lipsita de poluare a unui mega depozit de gunoi cu capacitate peste necesarul judetului. Zona cunoscuta pana nu demult prin intinsele livezi, vii, plantatii de coacaz si capsuni este invadata azi de paduri de salcami ceea ce a atras dupa sine dezvoltarea apiculturii.
In viitorul apropiat un parteneriat cu Baia Mare in domeniul asigurarii cu hrana proaspata si de calitate ar fi mult mai util si necesar pentru judetul nostru decat sacrificarea unui loc neatins de poluare pentru un proiect de care Maramuresul se poate lipsi. Pasunile intinse de pe dealurile Farcasei au asigurat cresterea in perioada comunismului a unor cirezi mari de vite si turme de oi si capre. Prezenta izvoarelor si panza de apa freatica la mica adancine pe pasunile de aici, au creeat din todeauna cele mai bune conditii cresterii vacilor de lapte si tineretului bovin.
In conjunctura actuala, ambalarea si comercializarea apei de izvor precum si incurajarea infiintarii fermelor agricole, chiar daca vor fi ferme private si nu ferme gen cooperativa asa cum ar fi ideal precum si renuntarea la proiectul depozitului in acest loc, ar avea un impact pozitiv asupra dezvoltarii durabile a comunei si a judetului nostru. De asemenea infiintarea unor puncte de achizitie si prelucrarea plantelor medicinale gaseste conditii ideale de infiintare. Macesi, muri, tei, salcam, soc, ciuperci etc. au dintodeauna locul lor aici si sunt de preferat oricaror plante toxice ce vor apare odata cu aparitia mega gropii de gunoi. Orice specialist in ecologie poate confirma incompatibilitatea dintre proiectul depozitului de gunoi si agricultura ecologica, deci odata ales depozitul de gunoi e limpede ca se renunta la orice forma de agricultura ecologica si agroturism in comuna noastra.
Aderarea Maramuresului la proiectul zerowaste prin care se composteaza local in fiecare gospodarie sau localitate, se recicleaza, reutilizeaza si reproiecteaza produsele pentru prevenirea aparitiei deseurilor este solutia ideala care poate salva viitorul Farcasei si aduce un plus mediului prin salvarea de la ingroparea sau incinerare a unor materiale si resurse importante pe care societatea nu-si poate permite sa le piarda.
Fosta fabrica de sticla de la Farcasa ar putea redeveni in scurt timp un punct de reciclarea sticlei si de ce nu pentru fabricarea unor produse din ceramica pentru inlocuirea celor de plastic. De asemenea folosirea intr-un mod armonios tuturor resurselor si avantajelor naturale ale comunei cum sunt: prezenta unui sit arheologic din epoca bronzului, prezenta padurii si Somesului ar fi pe preferat unor proiecte poluare care ar aduce in timp probleme mari in zona. Compostarea in fiecare gospodarie a deseurilor compostabile ar reduce substantial cantitatea de deseuri iar selectarea la sursa a deseurilor in vederea reciclarii ar elimina deseurile aproape 100% asa ca in multe alte comunitati civilizate.
Pentru viitorul bun al generatiilor de maine, pentru bunastarea si siguranta zilei de maine, sa salvam Farcasa prin educatie si aderarea tuturor la proiectul zerowaste! ing. Emilia Bura”

One comment on “Localnicii din Farcasa sunt ingrijorati pentru viitorul comunitatii

  1. Pingback: Emilia Bura – pentru viitorul comunei Fărcașa, Maramureș | a3f.ro

Leave a Reply